Enter at least 3 characters
HOME > Chiesin historiaa

 Chiesi – innovatiivista tutkimustyötä jo sukupolvien ajan

 

 • EDELLÄKÄVIJYYDEN AIKA

  1935-1955

   

  Chiesi perustettiin Parmassa vuonna 1935, kun tutkimustyöstä unelmoinut apteekkari Giacomo Chiesi osti Laboratorio Farmaceutico Parmense ‑yrityksen ja aloitti yritystoiminnan.

   

  1940-luvun alussa yritys alkoi laajentaa toimintaansa ja myydä lääkkeitään ulkomaille Eritreaan ja Itävaltaan. Vuonna 1944 Parma joutui kuitenkin sodan jalkoihin, yritys kärsi tuhoja pommituksissa ja kaikki toiminta keskeytyi sodan päättymiseen asti.

   

  Sodan jälkeen Chiesin toiminta käynnistettiin uudelleen, yritykseen palkattiin ensimmäinen tutkija ja markkinoille tuotiin Chiesin ensimmäinen penisilliinipohjainen voide. Giacomo Chiesi suunnitteli tuolloin maa-alan ostamista rakentaakseen oikean tehtaan. Uusi lääketehdas aloitti toimintansa vuonna 1955. Se työllisti 50 työntekijää ja valmisti laajaa valikoimaa menestyslääkkeitä.

 • TEOLLISTUMINEN

  1965-1979

  Vuonna 1966 Giacomo Chiesi siirsi yrityksensä johtotehtävät pojilleen Albertolle ja Paulolle. Chiesi Farmaceutici oli vielä pieni yritys, mutta tähtäsi jo kansainvälisille markkinoille.

  Alberto ja Paolo käynnistivät toiminnan jatkuvan laajentamisen ja kansainvälistämisen ja avasivat yrityksen ensimmäisen ulkomaankonttorin Brasiliaan 70-luvun lopulla. Vuosi 1979 oli Chiesille käännekohta, sillä yritys toi markkinoille astman, allergisen nuhan ja hengitysteiden tulehduksen hoitoon käytettävän kortisonivalmisteen. Valmisteen menestyksen ansiosta Chiesi Farmaceutici sitoutui kehittämään hoitoja hengitysteiden sairauksiin.

 • KANSAINVÄLISTYMINEN JA CHIESI-SUVUN KOLMAS POLVI

  1980-2014

  Menestyksen jälkeen Chiesi laajensi toimintaansa tulehdusta hillitsevien valmisteiden ja kipulääkkeiden alalla ja toi vuonna 1989 markkinoille tulehdusta hillitsevän lääkkeen. Valmistetta markkinoitiin pian yli 60 maassa, se hyväksyttiin Yhdysvaltain markkinoille ja patentoitiin kansainvälisesti. Lähes 10 vuoden kuluttua Brasilian-toiminnan aloittamisesta Chiesi-konserni laajensi vahvasti kansainvälistä toimintaansa sekä Euroopassa että Euroopan ulkopuolella. Vuoden 1987 jälkeen Chiesi on perustanut tytäryhtiöitä Pakistaniin, Ranskaan, Espanjaan, Kreikkaan, Isoon-Britanniaan, Itävaltaan ja Itä-Euroopan maihin, Yhdysvaltoihin, Saksaan, Pohjois-Afrikan maihin, Turkkiin, Bulgariaan, Kiinaan ja nyt myös Pohjoismaihin. Konsernin vanhemmilla valmisteilla, jotka on suunnattu hengityselimistön sairauksien ja sydän- ja verisuonitautien hoitoon, on edelleen vahva asema. Valikoimaan on myös lisätty uusia valmisteita vastasyntyneiden sairauksien ja tuki- ja liikuntaelimistön sairauksien hoitoon.

   

  Chiesi-suvun kolmatta polvea edustavat Alessandro, Andrea, Giacomo ja Maria Paola tulivat mukaan yrityksen toimintaan eri aikoina ja eri tehtäviin. Heidän panoksensa ansiosta Chiesiin on tullut uudenlaista tutkimus- ja kehitystoimintaa: hengitysteiden hoitoon tarkoitettujen valmisteiden uusia teknologioita, ympäristöystävällinen sumute ja uudentyyppinen jauheinhalaattori. Vuonna 2008 Chiesi-konsernista tuli regeneratiivisen lääketieteen edelläkävijä, kun se perusti kehittyneisiin hoitoihin keskittyvän Holostem Advanced Therapies Ltd ‑yrityksen. Tanskalaisen Zymenex-lääkeyrityksen osto vuonna 2013 asemoi Chiesin vakaasti biofarmasia-alan innovaatiotoiminnan eturiviin.

  Vuonna 2014 Pohjoismaihin perustettiin Chiesi Pharma AB.