Enter at least 3 characters
respiratorio_areaterapeutica_hp.jpg
HOME > Keuhkosairaudet
print.png
email.png

Authorize the processing of personal data
Edit email address
Invalid email
Email Sent
Valtuutetaan henkilötietojen käsittely.
Keuhkosairaudet

 

Chiesi_omastmaNO01

 

 Astma ja keuhkoahtaumatauti – yleisimmät keuhkosairaudet

 

Chiesi Farmaceutici on vahvasti sitoutunut keuhkosairauksia kuten astmaa ja keuhkoahtaumatautia sairastavien hoitoon ja heidän elämänlaatunsa parantamiseen. Astman ja keuhkoahtaumataudin tyyppipiirteenä on ilman vaikeutunut kulku hengitysteissä, vaikka taustalla ovatkin erilaiset patofysiologiset mekanismit.

Maailman terveysjärjestö WHO:n tuoreimpien arvioiden mukaan astmaa sairastaa maailmanlaajuisesti 235 miljoonaa ihmistä – joista valtaosa on lapsia – ja keuhkoahtaumatautia taas 64 miljoonaa (WHO:n arvio vuodelta 2004). Keuhkoahtaumataudin arvellaan nousevan kolmanneksi tärkeimmäksi kuolinsyyksi vuoteen 2030 mennessä. Jos taudin riskitekijöitä eli tupakansavualtistusta vähentäviin toimiin ei ryhdytä, keuhkoahtaumatautikuolemien arvioidaan lisääntyvän 30 % tulevien 10 vuoden kuluessa1.

Chiesi Farmaceutici pyrkii jatkuvasti parantamaan potilaiden terveyttä. Yritys tutkii ja kehittää nyt uusia hoitoratkaisuja innovatiivisen Modulite®-teknologian pohjalta. Modulite®-teknologian ansiosta paineistettuna annosaerosolina annettavien hengitettävien lääkesumutteiden hiukkaskoko on erityisen pieni. Chiesi Farmaceutici on patentoinut ja tuonut markkinoille myös erityisen pieniä lääkehiukkasia antavan jauheinhalaattorin.

 

PERUSTIETOA ASTMASTA

Astma on krooninen tulehdussairaus, jonka tyyppioireena ovat toistuvat hengitystieoireet kuten hengenahdistus, yskä ja hengityksen vinkuminen sekä puristava tunne rintakehässä. Normaalisti ilma kulkee vapaasti keuhkoihin monimutkaisten hengitysteiden kautta. Tietyissä oloissa ja astman ollessa huonossa hoitotasapainossa hengitysteihin kehittyvä tulehdusreaktio voi aiheuttaa astmakohtauksen. Se johtaa moniin muutoksiin, mm. keuhkoputkien supistumiseen, niitä verhoavan limakalvon paksuuntumiseen ja pienten hengitysteiden tukkeutumiseen. Näiden seurauksena hengitys vaikeutuu. Taudin kliiniset löydökset ovat kuitenkin periaatteessa korjautuvia, vaikka ajallinen ja potilaskohtainen vaihtelu onkin suurta. Astmapotilaan tila yleensä huononee öisin tai aamuvarhaisella. Astma ei parane koskaan täysin. On silti mahdollista saavuttaa hyvä hoitotasapaino, jonka ansiosta potilaan elämänlaatu säilyy hyvänä. Entä mistä astma johtuu? Astmakohtaus kehittyy, kun astmalle herkkä henkilö kohtaa jonkin ärsyttävän tekijän. Astmalle altistavia tekijöitä ovat etenkin perimä (mikä selittää, että astman ilmaantuvuus on astmapotilaiden sukulaisilla tavallista suurempi), allergiat, naissukupuoli, lihavuus ja etninen tausta. Myös esim. allergeenit, ammattialtistus saasteille, tupakansavu ja ympäristön saasteet voivat laukaista astmakohtauksen, jos niitä hengitetään suuria määriä. Myös hengitystieinfektiot voivat laukaista kohtauksen. Astmaa esiintyy yleisemmin lapsilla ja nuorilla, mutta sitä on viime vuosina todettu yhä useammin aikuisilla ja ikäihmisillä.2

 

PERUSTIETOA KEUHKOAHTAUMATAUDISTA

 

Keuhkoahtaumatauti on hengitystiesairaus, jonka tyyppioireena on pitkittynyt (korjautumaton) keuhkoputkien ahtautuminen ja jossa haitalliset hiukkaset tai kaasut aiheuttavat hengitysteissä tavallista voimakkaamman, kroonisen tulehdusreaktion. Keuhkoahtaumataudin klassisia oireita ovat hengenahdistus, krooninen yskä ja krooninen limannousu. Joissakin tapauksissa voi esiintyä näiden oireiden akuuttia pahenemista, jolloin puhutaan keuhkoahtaumataudin pahenemisvaiheesta. Keuhkoahtaumatautipotilaan keuhkoputkien ahtautuminen johtuu kahdesta mekanismista. Toisaalta potilailla esiintyy pienten ilmateiden tulehdusta, hengitysteiden seinämien paksuuntumista ja lisääntynyttä ilmavirran vastusta. Toisaalta voi esiintyä keuhkoparenkyymin etenevää tuhoutumista (emfyseema eli keuhkolaajentuma) keuhkojen kimmoisuuden vähetessä. Molemmat mekanismit voivat esiintyä yhtä aikaa, jolloin ilmavirtaus heikkenee kaikkialla keuhkoissa. Mitkä ovat keuhkoahtaumataudin riskitekijöitä? Ensinnäkin geneettiset riskitekijät voivat altistaa jotkut taudin kehittymiselle. Tärkein riskitekijä on tupakansavu. Muita tärkeitä riskitekijöitä ovat altistuminen kodin epäpuhtauksille (ruoanvalmistuksen yhteydessä tai biopolttoaineiden palamiskaasujen vuoksi) tai ympäristösaasteille. Toissijaisia tekijöitä ovat ikä, sukupuoli, sosioekonominen asema, hengitystieinfektiot, astma ja krooninen keuhkoputkitulehdus. Keuhkoahtaumatautipotilaat ovat yleensä tavallista alttiimpia sairastumaan sydän- ja verisuonitauteihin, osteoporoosiin, diabetekseen, keuhkosyöpään ja bronkiektasiaan. Ne voivat vuorostaan lisätä sairaalahoidon tarvetta ja/tai suurentaa kuoleman riskiä. Toisin kuin astma, keuhkoahtaumatauti on myöhään kehittyvä sairaus, jota esiintyy yleisemmin aikuisilla (eikä lainkaan nuorilla potilailla), sillä se kehittyy hitaasti ja etenevän riskitekijöille altistumisen myötä.3

 

Viitteet:

  1. who.int/en
  2. ginasthma.org
  3. goldcopd.com